DE DAGBESTEDING

Stichting Zorgboerderij Klein Essen                     Adres Essenerweg 156B, 3774 LD, Kootwijkerbroek                        Tel 0342-444623                      Email info@kleinessen.nl

 

De dagbesteding

 

 

Dierenverzorging - Tuin en Kas - Metaalwerkplaats - Meubelmakerij - Inpakwerkzaamheden - Algemeen onderhoud

 

Wij bieden deelnemers een zinvolle dagbesteding met arbeidsmatige werkzaamheden op de boerderij.

Welkom!

       Dierenverzorging

 

Ben jij een echte dierenliefhebber? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Zowel binnen in de schuur als buiten in de wei lopen er dieren rond. Schapen en geiten, 4 Kune kune varkens, 2 Dexter koeien (mini-koe), pony's en ezels, konijnen en cavia's, vogels (tropische) en duiven, kalkoenen, ganzen en eenden en zo'n 50 kippen.

 

De dieren

 

Op de boerderij zijn veel verschillende dieren te vinden. Deelnemers houden zich bezig met het verzorgen van deze dieren. Iedere dag krijgen de dieren schoon water en voedsel, de hokken worden schoongemaakt en de dieren worden geaaid en geknuffeld. De eieren worden ook iedere dag uitgehaald. Bijna dagelijks bakken of koken de deelnemers hun zelf uitgehaalde eieren voor bij de lunch. Daarnaast kunnen de deelnemers de weides en buitenverblijven helpen onderhouden. Help jij mee verzorgen?

       Tuin en kas

 

Wat is er gezonder dan lekker met je handen in de tuin wroeten? Het hele jaar door is er van alles te doen in de tuin en kas met als resultaat de lekkerste groenten en de mooiste bloemen.

Activiteiten in de tuin

 

In de tuin en kas van Klein Essen worden verschillende soorten groenten, fruit en kruiden geteeld. Daarbij worden ook vele soorten snijbloemen gekweekt. Zowel groente en bloemen worden verkocht. Een mooi boeket wordt op bestelling gemaakt. Er wordt op een biologische manier gewerkt. Voor deelnemers zijn er onder andere de volgende werkzaamheden: Grond omspitten en bemesten; zaaien en poten; onkruid wieden; water geven, snoeien en oogsten. Heb jij groene vingers en help je mee?

       Metaalwerkplaats

 

Lekker stoer bezig zijn met zwaar en licht metaal om samen de mooiste dingen te maken. De metaalwerkplaats is een ruimte voor eigen creativiteit, hard werken en genieten van de materiaal-mogelijkheden. Bekijk hier onze metaal-winkel.

Wat we maken

 

Op de afdeling metaal kunnen deelnemers die daar behoefte aan hebben hun creativiteit erop los laten. Andere deelnemers vinden het prettiger om standaard werkzaamheden uit te voeren. Onder begeleiding wordt er gekeken naar hun wensen en mogelijkheden. Deelnemers worden bijvoorbeeld begeleid bij het voorbereiden van producten, het leren werken met machines en het vervaardigen van producten m.b.v. deze machines.

 

De eindproducten worden verkocht aan verschillende klanten in de omgeving. Dit maakt de afdeling echter niet commercieel. De primaire taak is gericht op het begeleiden en stimuleren van de deelnemers en hen helpen hun weg te vinden naar het arbeidsproces. Ook worden er orders in opdracht gemaakt. We zijn altijd op zoek naar geschikte opdrachten.

Werk jij mee?

Wat we maken

 

In de houtwerkplaats heeft Agnes Havenaar haar meubelmakerij, AHA Design. In opdracht ontwerpt en maakt zij meubels. De deelnemers op Klein Essen helpen bij het maken van de meubels door bijvoorbeeld te schuren en te helpen bij het afleveren. Daarnaast worden er vogelhuisjes en andere houtproducten gemaakt die ook verkocht worden. Ook kunnen de deelnemers hout kloven wat vervolgens als haardhout verkocht wordt. Kom jij helpen?


De Meubelmakerij en Metaalwerkplaats werken regelmatig samen.

       Meubelmakerij

 

De mooiste meubels maken met krachtige machines en houtbewerkingsgereedschappen. Gaaf om een diversiteit aan meubels te produceren voor diverse mensen. Bekijk hier onze design-meubelen.

Wat we doen

 

Voor verschillende bedrijven wordt productie en montagewerk gedaan. Dat wil zeggen, boutjes en moertjes in zakjes stoppen, stickers plakken op pakketten of producten, onderdelen sorteren of eieren bij een boer 'uithalen'. Lekker gezellig werk, wat goed uitgevoerd moet worden. Wel opletten dus! Kom jij ons versterken? Begin 2019 hebben we een nieuwe werkplaats geopend om deze werkzaamheden nog beter uit te kunnen voeren.

       Inpakwerkzaamheden

 

Geroutineerd werken aan diverse inpakwerkzaamheden. Zowel buitenaf (een boerderij in de buurt) als op het terrein van de zorgboerderij worden deze werkzaamheden verricht.

       Algemeen onderhoud

 

De dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse klusjes horen bij algemeen onderhoud. Dat is lekker divers. Van schoonmaken en trekker rijden tot de brievenbus leeghalen. Voor ieder wat te doen.

Wat we onderhouden

 

De gebouwen (bijvoorbeeld de keuken en kantine) van binnen en van buiten, het terrein (omheiningen van de dieren-weide, de stoep, het hekwerk, snoeiwerk) vraagt regelmatig om onderhoud en daarnaast het onderhouden van de verschillende soorten apparatuur en technische onderdelen op ons terrein. Ook houthakken voor de verkoop, afwassen en boodschappen doen horen ook bij deze algemene klusjes. Help jij mee?

Aanmeldprocedure deelnemers:

 

Aanmelding van deelnemers kan via de gemeente,

een zorginstelling of rechtstreeks bij de zorgboerderij.

 

Bij de aanmelding wordt er een kennismakings gesprek gepland waarin er gekeken wordt wat de wens van de toekomstige deelnemer is en of hiervoor mogelijkheden zijn op Klein Essen.


Na de intake wordt er een rondleiding gegeven.


Vaak wordt er een proefdag afgesproken om te kijken of het wederzijds klikt, indien een deelnemer al bekend is met Klein essen is dit niet nodig.


Daarna bespreken we met de deelnemer en eventueel familie of begeleider hoe de dag bevallen is. Er wordt binnen het team overlegd en dan kan er afgesproken worden wanneer een deelnemer kan starten. Wanneer blijkt dat Klein Essen toch niet passend zou zijn wordt er een advies gegeven aan de deelnemer of verwijzende instantie. In het algemeen kan men op zeer korte termijn starten. Meestal is er geen wachtlijst.


Ik doe graag mee en schrijf me in!

Voel je vrij een bericht te sturen, je aan te melden of meer informatie aan te vragen via:

info@kleinessen.nl

Essenerweg 156B, 3774 LD, Kootwijkerbroek

 

0342-444623

 

info@kleinessen.nl

Deze website is in bezit van Stichting Zorgboederij Klein Essen   |   Vormgegeven door Studio Terlouw